Crowdfunding, Startups & Everything In-between

Cum poate ramane Brancusi al nostru..pe bune!

Poate ca ai auzit la radio, ti-a spus vecina de la 2, sau ai fost la Electric Castle si ai aflat acolo. Cert este ca toata mass media vorbeste de o perioada incoace despre un singur lucru:

Brancusi e al meu. Eu donez.

Initiativa vine din partea Ministerului Culturii care isi propune sa readuca „Cumintenia Pamantului”, una dintre cele mai reprezentative opere a lui Constantin Brancusi, inapoi in patrimoniul de stat.

Cum anume? Prin crowdfunding (CF).
De ce 30 de zile este perioada ideala pentru campania ta de crowdfunding

Cu cat dureaza mai mult o campanie de CF, cu atat mai multi bani pot fi stransi..nu?

NUU !!!

Dimpotriva, campaniile scurte au sanse mai mari de succes in comparatie cu cele lungi. Fara discutie. Daca te afli in dubii gasesti aici si aici articole stiintifice ce trateaza mai pe larg acest subiect.

 

Bun. Acum ca am clarificat o treaba, intrebarea fireasca este:

Cate zile ar trebui sa dureze campania mea de CF?
Cum sa setezi un obiectiv financiar realist

Unul dintre tabuurile CF este rata sa de succes foarte scazuta.

Conform unui studiu ce a analizat 5 platforme majore de CF pentru intervalul 01 Ianuarie 2014 - 10 Iulie 2016, intre 61.3% si 93.2% dintre campanii nu reusesc sa isi atinga in totalitate obiectivul financiar. Kickstarter inregsitreaza o rata de succes de 30.4%, pe cand Indiegogo se situeaza doar la 12%.

Motivul?
Cele 7 tipuri de crowdfunding

Crowdfundingul (CF) este adeseori folosit in termeni universali, facand referire indirecta la modelul de recompense/pre-vanzare - cel mai in voga de altfel.

Cu toate acestea conceptul se divide in 7 mari categorii, in functie de ce anume primeste investitorul in schimbul contributiei sale, fiecare adresandu-se unei audiente aparte.
Crowdfundingul si capitalul extern: puntea de legatura?

Zilele trecute am dat peste un articol relativ recent de la Forbes ce detalia rezultatele unui studiu stiintific, studiu care gasise o corelatie directa intre performanta unei campanii de crowdfunding (adica suma stransa la finele deadline-ului) si probabilitatea de a strange capital extern aditional dupa terminarea campaniei (fie prin banci, investitori clasici sau de tip angel).

Printre altele studiul acoperea si efectele de corelatie dintre performanta unei campanii CF si beneficiile non-financiare ale acesteia, si anume publicitatea generata in jurul proiectului, potentialele parteneriate de afaceri, construirea unei baze de consumatori si o mai facila recrutare a personalului.

Tema aceasta a CF-ului ca si premisa a finatarii externe a fost destul de mult dezbatuta in spatiul antreprenorial. Asa ca atunci cand am auzit de existenta unor dovezi publicate mi-am spus ca trebuie sa citesc acel articol stiintific neaparat, de la cap la coada.