Crowdfunding, Startups & Everything In-between

Cum poate ramane Brancusi al nostru..pe bune!

Poate ca ai auzit la radio, ti-a spus vecina de la 2, sau ai fost la Electric Castle si ai aflat acolo. Cert este ca toata mass media vorbeste de o perioada incoace despre un singur lucru:

Brancusi e al meu. Eu donez.

Initiativa vine din partea Ministerului Culturii care isi propune sa readuca „Cumintenia Pamantului”, una dintre cele mai reprezentative opere a lui Constantin Brancusi, inapoi in patrimoniul de stat.

Cum anume? Prin crowdfunding (CF).

 

Ce s-a facut pana acum?

Autoritatile romane nu isi permit sa acopere pretul operei de €11 milioane in intregime, asa ca pun la bataie doar €5 milioane, restul de €6 milioane urmand a fi stransi prin intermediul donatiilor din partea populatiei. Adica a noastra. Fie ca suntem persoane fizice sau persoane juridice.

Termenul limita pana cand se pot strange banii este de 31 Octombrie 2016, data dupa care opera de arta va iesi din circuitul public in cazul in care suma de €6 milioane nu va fi stransa la timp.

Cauza in sine este una nobila iar efortul autoritatilor pe masura.

Acestia, sau mai bine zis agentia de cercetare/PR angajata, au facut totul ca la carte:

  • s-au strans o serie de parteneri importanti precum BT, Omniasig, si eMag, ultimul permitand de altfel donatii prin intermediul propriei platforme,
  • s-a format o echipa de ambasadori culturali, printre care Maia Morgenstern, Mihai Plesu, Iuliana Tudor, Dragos Bucurenci, capabili sa atraga diferite categorii de varsta,
  • campania a fost live la diferite evenimente, cel mai notabil fiind Electric Castle, unde 1 din 6 participanti a donat cauzei,
  • pana si un kit de media a fost pus la dispozitia noastra, in cazul in care dorim sa fim ambasadori personali ai campaniei.

Si ii felicit sincer pe calea aceasta!

 

Puncte de imbunatatit

Insa…campania prezinta anumite lipsuri din perspectiva CF-ului.

Daca Ministerul Culturii nu isi face cum trebuie tema de casa, campania va fi un esec din cel putin 2 motive:

 

1) Inexistenta unei metode de monitorizare in timp real - Sistemul de anuntare a sumelor stranse este unul simplu. In data de 1 si 15 a fiecarei luni se face strigarea. Acest lucru se traduce in 15 zile de asteptat pentru aflarea unei informatii de rutina, insa in acelasi timp de valoare pentru fanii infocati ai campaniei.

Ce e si mai demoralizant, este ca la momentul de fata s-au strans doar €306.773. Adica 5%. Doar 5%!!

Ceea ce ii lipseste campaniei este un barometru vizual, capabil sa inregistreze procentual fondurile stranse.

Rolul acestuia este unul dublu: de informare a sustinatorilor actuali, si de convingere a donatorilor potentiali.

Astfel, adeptii cauzei pot urmari facil cresterile de la o zi la alta, fara sa ramana descurajati de propriile eforturi. In timp ce donatorii potentiali se bazeaza pe o comunitate deja formata, fiind predispusi sa doneze mai mult si mai frecvent pe masura ce cauza se apropie de tinta prevazuta.

Atentie insa. La sume mari, cum e si aici cazul, donatorii sunt perfect constienti de faptul ca eforturile lor nu misca "acul", adica nu sunt decisive, motiv pentru care se orienteaza spre alte aspecte ale cauzei.

Probabil de aceea s-a mers mai mult pe ideea de ambasadori culturali.

Stiu ca sarcina in sine e grea, avand in vedere ca fondurile provin din surse diferite de colectare, insa o raportare mai frecventa este bine venita.

 

2) Termen limita "invizibil" – CF in sine consta in insuflarea unui sentiment de urgenta. Vorbim aici de un efort de marketing sustinut. De un sprint, nu de un maraton.

Asadar, cu cat oamenii sunt mai constransi de timp (adica presati psihologic), cu atat sunt mai predispusi sa doneze.

Ori, in momentul in care intri pe pagina principala a site-ului, nu este clar care este data limita a cauzei. Trebuie sa te duci pana in josul paginii la sectiunea „Ce se intampla daca nu se strang banii?” ca sa afli de fapt ca totul se deruleaza pana pe 31 octombrie 2016.

Ca sa nu mai vorbesc de conturile bancare disponibile ce sunt deschise pana pe 30 Septembrie (ciudat).

O mai buna conversie a vizitatorilor, si implicit o crestere a ratei de donatie, ar putea fi obtinuta prin publicarea termenului limita la inceputul paginii web.

 

Ce ramane de facut in continuare

Raman ferm pe pozitii cand afirm ca publicarea unui barometru vizual al donatiilor impreuna cu termenul limita al campaniei la inceputul websiteului ar creste numarul de sustinatori, si implicit suma stransa, intr-un mod semnificativ.

Cartea factorului de urgenta trebuie jucata pana la capat.

Insa nu trebuie sa ma crezi pe cuvant. Ruleaza un A/B testing cu pagina web de acum si cea care contine elementele de mai sus, si te vei convinge singur de rezultate. Baietii de la Marketizator.ro si Retargeting.biz.ro te pot ajuta in privinta aceasta*.

Important este sa aducem acest proiect la realitate, fara ca sustinerea noastra, a celor care am donat pana acum, sa fie in zadar.

Nu uita sa donezi pe eMag, SMS la 8833 cu textul Brancusi, si pe site-ul oficial al cauzei.

Hai ca se poate! Brancusi e al meu.

 

Imagine#1, Imagine#2

 

*Disclaimer: Nu am nici o participatie in cele 2 companii. Aceseta sunt exemple simple de firme romanesti care se ocupa si de A/B testing.