Crowdfunding, Startups & Everything In-between

De ce 30 de zile este perioada ideala pentru campania ta de crowdfunding

Cu cat dureaza mai mult o campanie de CF, cu atat mai multi bani pot fi stransi..nu?

NUU !!!

Dimpotriva, campaniile scurte au sanse mai mari de succes in comparatie cu cele lungi. Fara discutie. Daca te afli in dubii gasesti aici si aici articole stiintifice ce trateaza mai pe larg acest subiect.

 

Bun. Acum ca am clarificat o treaba, intrebarea fireasca este:

Cate zile ar trebui sa dureze campania mea de CF?

 

O campanie poate dura intre 30 si 120 zile. Insa platformele consacrate merg un pas mai departe. Astfel, Kickstarter recomanda 30 de zile, pe cand IndieGogo se limiteaza la 30-39 de zile pentru proiectele creative si 60+ zile pentru proiectele cu caracter tehnic (gadget-uri, device-uri, etc.).

Personal, raman la recomandarea lui Kickstarter de 30 de zile din 3 motive:

 

1. Momentumul initial. Odata ce ai inceput in forta, vrei sa pastrezi acest momentum pe durata intregii campanii. 30 de zile sunt mult mai practice si usor de gestionat decat 60 de zile.

 

2. Factorul de urgenta. Sustinatorii isi pierd din interes in momentul in care o campanie se deruleaza pe o perioada prelungita de timp. „La 60 de zile, mai am timp berechet sa sustin proiectul!” rationalizeaza oricine la inceput. Insa stim cu totii cum se termina scenariul: 0 fonduri din partea acestora. Nada!!

 

3. Recompense noi. Este indicat sa adaugi recompense noi pe parcursul campaniei, mai ales atunci cand obiectivul financiar initial a fost deja atins iar campania e live in continuare (vorbim aici de asa numitele stretch goals). Ei bine, nu e chiar atat de usor pe cum suna. Campaniile lungi vor avea o dificultate in ceea ce priveste generarea de recompense utile, capabile sa impulsioneze un ultim val de donatii.

 

Sa nu uitam si de mecanica CF, care de regula inregistreaza volume ridicate de donatii/sustineri in primele si ultimele 2-3 zile ale campaniei.

Prin urmare nu urmarim o crestere a donatiilor de pe o zi pe alta, ci mai degraba o explozie in intensitatea acestora la momente predefinite, unde factorul de urgenta joaca rolul cheie.

 

30 de zile reprezinta, asadar, perioada optima de desfasurare a unei campanii. E OK sa prelungesti campania cu 1-2 zile daca simti nevoia, insa te rog evita intervalul de 60+ zile. E dificil si demoralizant sa iti mentii fanii motivati atat de mult timp.

 

Imagine

 

Resurse:

Chung, J. (2015). Long-term Study of Crowdfunding Platform: Predicting Project Success and Fundraising Amount

Mollick, E. (2014). The dynamics of crowdfunding: An exploratory study. Journal of business venturing, 29(1), 1-16

New Research Study: 70 Stats from 100,000 Crowdfunding Campaigns

Technology Crowdfunding Stats: 8 Insights from 29,000 Campaigns