Crowdfunding, Startups & Everything In-between

Crowdfundingul si capitalul extern: puntea de legatura?

Zilele trecute am dat peste un articol relativ recent de la Forbes ce detalia rezultatele unui studiu stiintific, studiu care gasise o corelatie directa intre performanta unei campanii de crowdfunding (adica suma stransa la finele deadline-ului) si probabilitatea de a strange capital extern aditional dupa terminarea campaniei (fie prin banci, investitori clasici sau de tip angel).

Printre altele studiul acoperea si efectele de corelatie dintre performanta unei campanii CF si beneficiile non-financiare ale acesteia, si anume publicitatea generata in jurul proiectului, potentialele parteneriate de afaceri, construirea unei baze de consumatori si o mai facila recrutare a personalului.

Tema aceasta a CF-ului ca si premisa a finatarii externe a fost destul de mult dezbatuta in spatiul antreprenorial. Asa ca atunci cand am auzit de existenta unor dovezi publicate mi-am spus ca trebuie sa citesc acel articol stiintific neaparat, de la cap la coada.

Constatarile lui Kuppuswamy si Roth sunt elocvente pentru nivelele de sume stranse la care creatorii isi pot maximiza sansele post-campanie de a primi capital din exterior. Ce e si mai interesant insa, sunt considerentele din spatele acestor constatari.

Sa vedem despre ce e vorba.

 

Cuprins

Analiza este una calitativa si se bazeaza pe raspunsurile a 284 de creatori de campanii tip recompensa (192 de succes, 92 esuate), din categoria tehnologie, design, si jocuri, cu un obiectiv de minim $5.000. Perioada vizata este 2009-2012 iar platforma avuta in vedere este Kickstarter, din considerente de lider de piata in termeni  de platforme CF.

Trei intrebari majore servesc ca si scop de cercetare, mai exact:

  1. Care e forma relatiei dintre performanta unei campanii CF si atragerea de capital extern aditional (lineara, concava, sau convexa)?
  2. Care sunt caracteristicile proiectului/creatorului care influenteaza relatia anterioara?
  3. Ce alte beneficii non-financiare sunt corelate pozitiv cu succesul unei campanii CF?
 

Referitor la punctul 1), s-a constatat o legatura directa intre suma stransa si sansa de a fi finantat suplimentar odata ce campania s-a sfarsit. Forma acestei relatii este concava pana la $75.000, punct in care se atinge un nivel de saturatie. Dupa acest prag, probabilitatea de a fi finantat din exterior scade. Acest lucru se explica prin faptul ca investitorii s-au convins destul incat sa-si dea seama ca antreprenorii in cauza detin un concept solid, deja acceptat de catre piata. De ce sa le mai pese in continuare, deci? Totusi, acest efect dispare in momentul in care campania trece de pragul de $250.000.

Pentru cei care tin scorul, probabilitatile sunt urmatoarele:

  • $5.000: 19%
  • $100.000 - $200.000: 44.7% -64.6%
  • $200.000 - $300.000: 64.6%- 71.6%
 

Cat despre punctul 2), trei variabile sunt luate in considerare: obiectivul proiectului (proiecte initiate exclusiv pentru o singura ocazie, produse noi de la entitati noi, si produse noi de la entitati deja existente), sexul creatorului, si incercarile anterioare de a obtine capital exterior.

In termeni de obiectivul proiectului, proiectele initiate o singura data (one-time projects) indica probabilitati marite de finantare in comparatie cu ceilalti parametri din aceasi categorie, insa doar cand vine vorba de sume de peste $250.000. In celelalte cazuri sub aceasta suma, produsele noi de la entitati noi au un avans. Probabil din cauza sindromului de "noutate" ce ne caracterizeaza (my guess).

Nu s-a gasit nici o corelatie in legatura cu sexul creatorului, in ciuda unor studii anterioare ce desemnau creatoarele de sex feminin mai de succes in comparatie cu omologii lor de sex masculin. Totusi, studiul este limitat din acest punct de vedere, vizand un numar mic de creatoare intervieviate.

Vis-a-vis de creatorii care au incercat anterior sa obtina finantare dar nu au reusit, sansele lor cresc cand sumele vizate sunt sub $125.000, in timp ce acei creatori care folosesc CF ca o prima alternativa de finantare, succesul le surade doar la sume de peste $150.000 stranse.

 

Ajungem si la punctul 3), unde beneficiile non-financiare din Intro sunt vizate. Generarea de publicitate si consturirea unei baze de consumatori conduc detasat in grupa lor, insa corelatia dispare in momentul in care obiectivul atinge $75.000-$100.000. Pe locul trei vin posibilitatile de a lega parteneriate noi, in timp ce efectele de corelatie sunt pozitive pentru recrutarea de personal nou sub sume de $25.000. Sa fie oare ideologia de "lean startup", "grow fast, hire fast" de vina pentru acest ultim caz? Eu inclin mai multe inspre directia aceasta.

 

Concluzii

Acum nu trebuie sa te simti indtimidat si sa iei in calcul fiecare nivel de suma si factorii aferenti la care iti cresc sansele sa primesti finantare suplimentara. Studiul are si el limitarile lui: numarul mic de femei creatoare si numarul mic de creatori cu campanii esuate care au participat (ma intreb oare de ce..). Plus focusarea pe o singura platforma CF si vizarea exclusiva a modelului de recompense pe 3 categorii predefinite.

Acesta are mai degaraba un scop orientativ. Uita-te la brasovenii din spatele lui LUMMA. Baietii si-au depasit deja obiectivul de $18.000 cu 152% la momentul scrierii, si mai au inca 5 zile de campanie (DA, i-am sustinut ca-s de-ai nostrii!!). Crezi ca le va fi greu sa primeasca finantare extra, sa isi construiasca o baza de clienti loiali, sa lege parteneriate noi, sau sa angajeze personal de calitate top intr-un timp foarte scurt?

Eu unul NU. Uita-te la toate dovezile de sus.

Cert este ca nu va trece mult timp pana cand si la noi se va proceda ca si in Occident, si anume investitorii vor cere antreprenorilor romani lansarea unei campanii CF drept conditie obligatorie inaintea primirii de fonduri.

Pentru mai multe detalii, acceseaza resursele de mai jos.

 

Resurse

Ron Miller. (2016). Can Crowdfunding and Venture Capital Coexist?

Greenberg, J., & Mollick, E. R. (2014). Leaning in or leaning on? Gender, homophily, and activism in crowdfunding. Gender, Homophily, and Activism in Crowdfunding (July 3, 2014)

Kuppuswammy, V., & Roth, K.. (2016). Research of the Current State of Crowdfunding: The Effect of Crowdfunding Performance and Outside Capital

Mandelbaum, R. (2016). Study Shows Crowdfunding Leads To More Funding