Crowdfunding, Startups & Everything In-between

Crezi ca sti ce reprezinta crowdfundingul? Mai gandeste-te din nou!

Daca as primi cate 1 Euro pentru fiecare persoana care presupune ca stie ce reprezinta crowdfundingul (CF in continuare), as fi deja milionar.

Nu ar fi nici o problema daca oamenii acestia nu ar fi deloc familiari cu CF-ul. Pana la urma se pot documenta de pe Internet. Ce ma deranjeaza insa e faptul ca isi dau cu parerea, si de cele mai multe ori o nimeresc ca si nuca in perete.

„Da, CF, chestia aia pentru tehnologii..”  Ce chestie pentru ce??

“CF, da, site-ul ala american pentru proiecte do-it-yourself nu?” Gresit frate!! Acela e instrucatables.com

“CF?? Te referi la aplicatia aceea noua?”    …(cricket sounds)…

..te prinzi nu?

 

Cuprins

Deeci, ce este CF pana la urma?

Citeste orice articol stiintific despre CF si vei fi familiar cu o sumedenie de definitii din literatura inca tanara a acestui fenomen. Insa daca e sa luam o definitie stiintifica eu o prefer pe cea a lui Belleflamme:

“CF implica un open call, de obicei prin intermediul Internetului, pentru furnizarea de resurse financiare fie sub forma unei donatii, a unui transfer in schimbul unui produs viitor, sau a unei recompense pentru a sustine inititiative specifice.”   

Cu alte cuvinte, se strange capital extern de la o audienta numeroasa (asa zisa gloata, “crowd”) – unde de obicei fiecare individ contribuie cu sume mice – prin intermediul Internetului si a retelelor de socializare – unde majoritatea efoturilor de promovare sunt intreprinse.

Si mai pe babeste, antreprenorii sau inovatorii – asa numitii creatori – isi dispun proiectele pe o platforma avizata de crowdfunding (gen IndieGoGo, Kickstarter, Crestemidei.ro, Multifinantare.ro, Sprijina.ro), ce le da posibilitatea de a-si personaliza o pagina de campanie ce cuprinde elemente precum: videoclipuri, imagini, GIF-uri, descrierea proiectului, butoane Social Media, target-ul proiectului si deadline-ul sau, profilul creatorului, nivele de recompense, sectiuni specifice comentariilor, notificarilor si noutatilor legate de proiect, etc. ; TOTUL in timp ce campania poate fi (si trebuie) promovata prin intermediul retelelor de socializare pentru o mai mare acoperire.

Sustinatorii, suporterii, contribuitorii sunt cei care sustin proiectul donand, contribuind sau cumparand recompense sau actiuni dupa caz.

In cel mai fericit caz, daca pe parcursul campaniei sau la finalul acesteia target-ul stabilit initial a fost atins, creatorii primesc in schimb totalul minus taxele de platforma si cele legate de platile online.

Suna cat de cat explicit, nu?

Treaba se complica un pic cand CF-ul se ramifica in mai multe tipuri. Probabil ca majoritatea dintre voi sunteti obisnuiti cu modelul de tip recompense/pre-vanzare, in care sustinatorii isi cumpara practic dreptul de a folosi un produs la un pret redus sau inaintea altora. Insa vom discuta despre tipurile de CF intr-un alt articol.

Acum ca stim ce implica CF, e si important sa stim ce NU reprezinta CF!!

CF NU este sub nici o forma:

  • un serviciu de listare, gen OLX, unde astazi iti postezi campania si maine te astepti sa iti curga cu bani direct in contul tau, ca de ce nu? Gresit!! Cine merge pe acest principiu pierde din start. Nu exista nici o masa critica formata care sa fie instantaneu interesata de proiectul tau. Tu trebuie sa o construiesti prin eforturile tale de marketing inainte, in timpul, si dupa terminarea campaniei.
  • o extensie a pietelor de capital. Modelul in sine este unul nou, mai democratic decat metodele traditionale de investitii, aducand beneficii net superioare in comparatie cu banii simplii. De altfel banii obtinuti prin CF sunt adesea denumiti drept “bani geniu”. Bani geniu care vin sub diferite conditii: o clasa noua de actionari (uitilzatorii de Internet de zi cu zi) si o noua relatie, mai colaborativa si prietenoasa intre actorii economici.
  • o platforma de comert gen eMag. Desigur, reclamele Facebook folosite cu scopul de a aduna cati mai mult sustinatori imprima un caracter comercial CF-ului. Insa CF-ul este mai mult despre experienta sustinatorilor pe parcursul intregului proces de dezvoltare a unui proiect/produs/idee, si mai putin despre rationamentul de a face un castig! Prin urmare idea de profitabilitate ar trebui lasata undeva in spate de tot. Esenta consta in a aduce un proiect la realitate si de a influenta intr-un mod pozitiv audienta pe care o vizezi.
 

Concluzii

Buuun. Sper ca am reusit sa detaliez CF in linii mari intr-atat cat sa stiu ca NU vei raspunde cu “Da, CF, acea aplicatie noua nu?” data viitoare cand te vei afla la o petrecere sau eveniment.

Pentru mai multe detalii, acceseaza resursele de mai jos.

 

Resurse:

Belleflamme, P., Lambert, T., & Schwienbacher, A. Crowdfunding: Tapping the right crowd. Journal of Business Venturing, 29(5), 585-609.

Wright, T., Is the language we use in crowdfunding a problem?