Crowdfunding, Startups & Everything In-between

4 Motive Pentru Care Merita Sa Lansezi O Campanie De Crowdfunding

Intro

Aud des urmatoarele comentarii aproape in fiecare mediu in care se intampla sa ma aflu:

“Mie ce-mi iese?”

“De ce sa te ajut pe gratis?”

„Care-i schema de la mijloc?”

Cam asta e atitudinea care ne caracterizeaza ca si natie. Mai adauga si faptul ca:

  • in octombrie 2015, la BVB erau inregistrati 20.000 de investitori activi raportati la 6 milioane de actionari (aprox. 1/3 din populatia tarii),
  • finantarea la nivel national e realizata in proportie de 99.90% de catre banci,
  • „din 265 de societati de brokeraj in 1996 mai avem astazi 40, din care 10 conteaza”, conform lui Mirel Borodi, fondator Multifinantare.ro, in timp ce „din cele aprox. 5300 de companii astazi avem putin peste 370 de companii listate din care nu mai mult de 50 conteaza”

, si ai deja destule motive de ce crowdfunding-ul nu poate functiona in Romania.

Cuprins

 

Desigur, e mai usor sa fi spectator si sa comentezi meciul de pe banca, insa de ce nu putem sa privim obiectiv avantajele crowdfunding-ului, in ciuda impedimentelor de la nivel antreprenorial national?

Sa fie oare lipsa de educatie pe acest domeniu de vina? Foarte probabil. As mai adauga si atitudinea reticenta fata de risc si frica de a esua in public.

Imi asum prin urmare responsabilitatea de a enumera si detalia cele 4 motive principale pentru care merita sa lansezi o campanie de (rewards) crowdfunding.

1. Acces imbunatatit la capital — Cel putin in faza de pre-seed

Pana recent, antreprenorii obtineau finantare fie prin credite (bancare sau de alta origine) - debt financing,fie prin cedarea unei parti a companiei - equity financing - unor investitori, grupuri de investitori sau banci. Procesul de aplicare in sine era si este in continuare anevoios, necesitand o pregatire minutioasa (undeva la 4–6 luni) a prezentarilor ce trebuie personalizate in functie de profilul fiecarui investitor, si a materialelor aditionale aferente (print-uri, demonstratiile grafice/fizice ale unor prototipuri unde e cazul, etc.).

Odata cu aparitia crowdfunding-ului (2008), etapele anterioare sunt partial* eliminate. Astfel, creatorii de campanii aduna fonduri de la fanii lor prin intermediul platformelor dedicate de crowdfunding, ce concentreaza in acelasi loc sisteme de plati online si retele de socializare, fara a dilua capitalul companiei sau a creste gradul de indatorare al acesteia.

Finantarea este rapida si mai putin stresanta, antreprenorii focusandu-se strict asupra activitatilor de baza ale afacerii lor, fondurile intrand in posesia creatorilor undeva la 2–3 saptamani dupa incheierea campaniei (in medie).

2. Validarea conceptului — De ce sa astepti lansarea pe piata a unui produs pentru validarea acestuia, cand poti primi feedback direct de la contribuitorii campaniei tale, totul in timp real?

Novelitatea crowfunding-ului consta in retelele de socializare ce permit schimbul de informatii intre creatorii de campanii si contribuitorii acestora. Feedback-ul mentionat anterior este mult mai complex decat un Like sau Share, creatorii fiind asaltati cu intrebari focusate referitoare la specificatiile produsului, felul in care functioneaza, metodele disponibile de livrare, politica de returnare, etc. **

O campanie care are un numar mare de sustinatori demonstreaza astfel ca ideea din spatele produsului are de la bun inceput validitate si tractiune (in termeni de vanzari — numarul de unitati vandute). De altfel, cine si-ar cheltuii banii proprii pe unprodus pe care nu si l-ar dori in primul rand? Exact. Nimeni.

3. Validarea pietei — Crowdfunding-ul ca si instrument de setare a pretului post campanie

Prin setarea unor nivele de recompense adecvate, creatorii testeaza pretul optim al produsului odata ce va intra in productia de masa si va deveni un produs de sine statator (opus celui ocazional, gen one-of-a-time experience).

Atentie insa!! Un nivel anterior scazut al produsului in comparatie cu cel publicat in campanie poate crea neplaceri in randul contribuitorilor initiali, care se vor simti pacaliti, pe cand un nivel ridicat ii va face pe contribuitorii (consumatorii) anteriori sa se simta nedreptatiti, pretul fiind in acest caz excesiv.

Important la acest stadiu este si numarul de contribuitori de la fiecare nivel de recompensa, ce poate servi drept punct de referinta pentru conturarea unui esantion de potentiali consumatori. Acesta poate fi determinat prin poll-uri, chestionare sau alti parametri (metrics).

Ca si efect secundar benefic, costurile legate de inventar sunt concomitent reduse.

4. Cea mai rapida cale de la idee la realitate — Crowdfunding-ul ca si autostrada de mare viteza pentru proiecte

Perioada dintre conturarea unei idei de proiect si executia propriu-zisa a acesteia este demoralizanta pentru orice antreprenor, putand intarzia proiectul chiar in termeni de ani de zile. Crowdfunding-ul e solutia la aceasta problema, permitand antreprenorilor cu idei indraznete sa treaca la actiune intr-un timp relativ scurt.

In cartea lui Peter Diamandis, Candace Klein — fondatoarea lui SoMoLend, o fosta platforma de crowdfunding tip P2P — argumenteaza ca in cercul fiecarui individ exista intotdeauna o oportunitate neexploatata de $100.000, indiferent de formarea profesionala a acestuia.

Desi sunt un pic sceptic in privinta aspectului financiar al acestei afirmatii, campania Pointer Glass e un exemplu elocvent din perspectiva oportunitatii neexploatate. Romanca Ramona Enache a reusit astfel sa creeze un pahar de vin pentru exterior care a putut fi infipt in pamant cu ajutorul partii sale joase metalice, evitand astfel varsarea accidentala a paharului.

Adica, sa fim seriosi, cine s-ar fi gandit ca exista o nisa pentru asa ceva?

Campania si-a atins scopul si a strans peste €15.000, in timp ce produsul a fost pana acum vandut in peste 22 de tari incepand cu data de 23 Mai 2015.

Concluzii

 

Desigur, exista si alte motive pro-crowdfunding precum construirea unei comunitati online, reducerea riscului (merge mana in mana cu punctul 2 ), o raza de actiune extinsa, etc., insa cele 4 mentionate anterior servesc drept puncte de reper pentru cei care se aventureaza pentru prima oara in crowdfunding-ul de tip rewards.

Comenteaza mai jos daca cunosti alte motive/beneficii.

*Am mentionat cuvantul partial, intrucat o pagina de prezentare/vanzare necesita in continuare sa fie compilata, adresandu-se de data aceasta tuturor tipurilor de actionari (fie ei investitori acreditati sau utilizatori de Internet de rand).

** Se recomanda compilarea unui FAQ cu raspunsurile celor mai uzuale intrebari, poate chiar un post separat pe o anumita tema, in cazul in care cererile aferente acesteia cresc ca si numar.